pondělí 14. října 2013

8 smrtelných hříchů, kterých se dopouštíme na svých vlasech

zdroj obrázku ZDE
Rozhodla jsem se na tomto blogu věnovat i jednu rubriku speciálně ženám. Budou zde články, které mě na internetu zaujaly a jejichž obsah mám ozkoušený a osvědčený. Na konci každého článku je uveden zdroj, ze kterého jsem přednostně čerpala, avšak každý článek bude doplněn o mé poznámky, které budou odlišeny tyrkysovou kurzívou.

Vlasy? To je chlouba každé ženy. Proto je až s podivem, čeho jsme my ženy schopné se na svých vlasech dopustit! Dobrovolně, doufejme však, že to činíme nevědomky, své vlasy poškozujeme a ničíme. A jakých hříchů se dopouštíme nejčastěji?

Po celém světě přichází každoročně do kadeřnictví několik tisíc žen s jediným přáním: „Něco s tím udělejte, ať můžu zase mezi lidi…“ Tyto zákaznice se dopustily pravděpodobně vůči svým vlasům tzv. „smrtelného“ hříchu – například domácího barvení nebo třeba vlastnoručního stříhání. Proč jsou to hříchy smrtelné? Protože zvrátit je není nikdy rozhodně tak snadné, jak by si tyto oběti přály.




1) Každodenní mytí vlasů

Nikdy nemyjte vlasy každý den. Při mytí vlasů totiž smýváte z vlasů přirozeně se vyskytující esenciální oleje. Vlasy jsou pak náchylnější k poškození. Ztrácí nejen svůj lesk, pružnost, ale častěji se lámou. A navíc, a to si spousta žen neuvědomuje, náš účes vypadá zpravidla lépe následující den po umytí než bezprostředně po něm. Pokud chcete svým vlasům zachovat svěží vzhled a nedokážete se vzdát častého mytí vlasů, vyzkoušejte šampóny, které se aplikují na suché vlasy.

pozn.: K suchým šamponům bych se přikláněla spíše pouze v krajních situacích - např.: když víte, že si nestihnete vlasy umýt normálně. A pokud jde o mytí vlasů klasickým šamponem, tak radím aplikovat šampon zejména ke kořínkům vlasů. Minimálně 10 - 20 cm (záleží na délce vlasů) od konečků vlasů směrem výš šampon nedávat!! Konečky jsou již tak samy o sobě suché a nejvíce zničené a jak již bylo zmíněno výše, tak šampony z vlasů "vytahují" jejich přirozený maz (olej). Proto tedy na konečky patří kondicionéry či různé regenerační prostředky, které ale zase naopak nepoužívejte ke kořínkům vlasů (tam se vlasy zase mastí dobře a pomáhat jim v tom těmito prostředky tedy nemá smysl:))
Takže ke kořínkům šampon a na konečky kondicionér.

2) Časté nošení vlasů v ohonu

Patříte mezi ty ženy, kterým sluší vlasy vyčesané do ohonu, proto je téměř nemožné potkat vás v jiném účesu? Pak rozhodně zvažte nějakou alternativu, která k vašim vlasům bude šetrnější. Vlasy stažené do gumičky dnes a denně několik hodin nechávají na vaší kštici nežádoucí stopy. Vlasy se lámou a roztřepují, zejména v místě stažení gumičkou.

pozn.: Co takhle vyzkoušet nový trend dnešní doby - gumičky šetrné k vlasům, viz ZDE

3) Dlouhé vlasy bez střihu

Tuhle chybu dělá spousta žen. Nechávají si narůst dlouhé vlasy, myslí si, že jsou snadnější na údržbu. Háček je v tom, že pokud si vlasy necháváte růst bez jakéhokoli usměrňovacího zákroku, rozumějte bez sebemenšího zastřižení a s naprostou absencí střihu, pak svým vlasům i svému účesu škodíte. Vlasy jsou vysílené, začínají se vysušovat a brzy nato i lámat. Pokud chcete tomuto scénáři předejít, dopřávejte si návštěvu u kadeřníka v pravidelných intervalech.

pozn.: Dle mého názoru neexistuje žádný střih vlasů, který by byl vyloženě jednoduchý na údržbu (asi jsem náročná). Každopádně pravidelné návštěvy kadeřníka kvůli zastřižení konečků by měly být pro každou ženu samozřejmostí. Doufám, že vás nenapadne stříhat se doma? Nebo vůbec? Zejména se setkávám s názorem dívek, které tvrdí, že chtějí mít dlouhou hřívu a PROTO si vlasy nestříhají, ale nechávají narůst. Takový nesmysl. Vlasy, které se pravidelně nezastříhávají rostou čím dál pomaleji a více se lámou a třepí. Já osobně mám zdravé vlasy a dlouhé víc jak do půl zad a dosáhla jsem toho jedině pravidelným stříháním (2x za rok), správnou péčí a stravováním. A rozhodně ne čekáním "až mi sami narostou".

zdroj obrázku ZDE
4) Sušení vlasů horkým vzduchem

Umyla jste si vlasy a potřebujete za chvíli odejít na pracovní schůzku? Jak to vyřešíte? Pravděpodobně sáhnete po fénu. Nastavíte ho na nejvyšší výkon a současně si zvolíte maximální teplotu. Vlasy začnete bombardovat horkým vzduchem, za to vám vaše vlasy nebudou rozhodně vděčné. V nejhorším případě si můžete vlasy dokonce spálit, v méně katastrofálním případě je „pouze“ vysušíte, a tudíž i poškodíte. Vlasy si fénujte proto vždy z dostatečné vzdálenosti. Zároveň dbejte při fénování na přiměřenou teplotu vzduchu.

ponz.: Když už fénovat, tak jen v nezbytných situacích a pouze chladným vzduchem. Ale určitě raději doporučuji vlasy nechat volně proschnout. Já si vlasy nefénuju již cca 10 let a má to svůj efekt.

5) Sušení vlasů třením ručníku

Tento způsob sušení vlasů je velmi častý. Ženy si vlasy ihned po umytí začnou silně třít ručníkem, aby z vlasů odstranily přebytečnou vlhkost, následně vlasy do ručníku zabalí. Ani tento postup, ač je k vidění i ve filmech, nepatří zrovna k nejšetrnější vlasové péči. Vlasy můžete osušit rozhodně lépe. Ručníky jsou tvrdé a méně sají. K sušení proto zvolte raději hladkou bavlněnou látku, například dětskou plenu, vlasy do ní zabalte. Plena vstřebá přebytečnou vlhkost.

pozn.: Pokud jde o mokré vlasy, ještě bych ráda upozornila na nebezpečné rozčesávání mokrých vlasů, které se kvůli tomu lámou. Abyste předešly lámání mokrých vlasů jejich rozčesáváním, ale zároveň je rozčesat chcete, doporučuji revoluční hřeben určený právě k rozčesávání mokrých vlasů (ale i suché se s ním češou dobře), viz ZDE.

6) Používání vlasové kosmetiky s alkoholem a detergenty
zdroj obrázku ZDE

Stejně jako si u odličovací vody hlídáme, aby neobsahovala alkohol a detergenty, při výběru šampónů už tak pozorní nejsme. Ruku na srdce – četla jste někdy složení vašeho šamponu? Různé přípravky vlasové kosmetiky, včetně šamponů, se liší svým složením stejně jako jiné kosmetické produkty. Čtěte proto vždy pečlivě složení daného výrobku a vyhýbejte se těm produktům, jež obsahují alkohol nebo detergenty. Vlasy a pokožka hlavy vám zato budou vděční.

pozn.: Taky doporučuji přejít z chemických přípravků spíše k těm přírodním.

7) Vlastnoruční stříhání ofiny

Už vás omrzel váš stávající účes a chcete si dopřát změnu? A zrovna frčí ofina? Nač utrácet za kadeřníka, ofinu si dokážete ustřihnout přeci sama! Naše rada zní: raději to nezkoušejte. Pokud nejste skrytý talent, rozhodně nebudete se svým výsledkem spokojená. Ofina je velmi ožehavá věc, což potvrzují i mnohé profesionální kadeřnice. I oni své vlasy svěřují svým kolegyním a nikdy se nesnaží být samy sobě kadeřnicí. Ofina musí být rovně střižená a měla by mít tu správnou délku. Většina žen, jež se někdy do stříhání ofiny pustily, potvrzují, že zarovnávaly a zarovnávaly, až neměly téměř žádnou ofinu.

pozn.: Kdyby jen ofina! Je mnoho dívek, které si stříhají i konečky vlasů samy. Taky to znám z mého raného mládí - ve chvílích nudy během vyučování jsem neváhala brát do ruky nůžky a šmik sem, šmik tam... Vlasy trpí zejména tím, že nůžky které většinou pro tento účel berete do rukou jsou obyčejné nůžky pro domácí potřeby - stříhání papíru, lepicí pásky, náplastí na bolístky, atd. Jsou tedy vetšinou upatlané a když ne to, tak tupé jsou stoprocentně. Kadeřnice mají nůžky speciálně jen pro účel stříhání vlasů a tyto nůžky nejsou zrovna levné zboží. Proto když vlasy "pošpidláte" těma domácíma nůžkama, tak velmi trpí. Je to jako kdyby jste chtěli porcovat krocana příborovým nožem. Už chápete?

8) Domácí barvení vlasů

České ženy to rozhodně neuslyší rády – domácí barvení vlasů vašim vlasům škodí. Například ve Francii si ženy nechávají obarvit vlasy výhradně u kadeřníka. České ženy jsou jiné. Už od puberty se těšíme, jak si koupíme svůj první tónovací šampon a vykouzlíme si na hlavě nějaký přeliv – převážně mahagonový nebo černý. Ženy a dívky si však často zvolí odstín, který jim vůbec nesedí k pleti, vlasy jsou nerovnoměrně obarvené, navíc může mít barva zcela jiný odstín, než jaký sliboval výrobce na krabičce. Spousta obětí domácího barvení pak hledá první pomoc v profesionálních kadeřnických salónech. Jenže pozdě bycha honit.

pozn.: Milé dámy, nejhezčí jsou vaše vlasy takové, jaké je příroda udělala:) Ale to si musí rozhodnout každá z vás. Každopádně bych ještě na závěr nedoporučila žádné prodlužování vlasů, a to zejména těm, které to berou jako jednorázovou investici - tak to vůbec není, o prodloužené vlasy je potřeba se starat velmi pečlivě a levné to tedy není. Tak proč se tím vůbec zabývat a utrácet za nesmysly, když můžete mít vlastní hřívu, jen chvíli počkat. V případě, že se rozhodnete od teď věnovat svým vlasům zvýšenou pozornost, pak vám přeji mnoho úspěchů.

zdroj obrázku ZDE


Zdroj: http://femina.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat