pátek 18. října 2013

Čakry - úvod

Z jistého hlediska by se lidé dali rozdělit na ty, kteří považují za jedinou a konečnou realitu všechno to, co znají, vidí a na co si mohou sáhnout; zkrátka vše, co lze vnímat fyzickými smysly a podléhá racionálnímu a materiálnímu pojetí. Druhou skupinku tvoří ti, kteří mimo vše materiální vidí i různě barevné formy energií, a to jak vně, tak i uvnitř lidského těla (a jiných objektů, včetně těch "neživých", jako např. kameny, atd.).
Ta první, ryze materialistická, skupinka lidí by se možná mohla zamyslet nad tím, kam se ztratí po fyzické smrti člověka jeho duše? Zanikne spolu s vašim tělem také ten vnitřní hlas, který slyšíte uvnitř hlavy? Tento vnitřní hlas = naše duše, je energie a už z fyzického hlediska energie nemůže zmizet (což je látka probíraná již na základní škole! povzpomínejte..), ale vždy se může pouze změnit/transformovat zas v jiný druh energie (viz. kinetická a potencionální energie, neboli přeměna pohybové energie na polohovou a naopak).


Energetická soustava lidského těla by se dala rozdělit na následující tři oblasti:


1.       Vibrační pole energií (= energetická těla)



Jak jsem již zmínila, naše duše je uskupení energie, či přesněji řečeno energií, jelikož se skládá z několika určitých vibračních energetických polích, kdy každé toto pole kmitá na jiné frekvenci:

          a) Éterické vibrační pole (kmitá na nejnižší frekvenci),
         b) Emoční/astrální vibrační pole,
         c) Mentální vibrační pole,
         d) Duchovní/kauzuální vibrační pole (kmitá na nejvyšší frekvenci).


Sedm základních čaker (zdroj)

2.       Čakry (= centra energie)


  • jejich hlavní funkcí je vyzařování, příjem a transformace životní energie o různých frekevencích (každá čakra vibruje na jiných frekvencích); energii přijímají buď z nádí, z vibračních polí, z okolí, z kosmu, ...
  • údajně jejich počet čítá na 88 000 čaker u jednoho člověka (z toho je 7 hlavních čaker, 40 vedlejších většího významu a pak zbytek - malé čakry)
  • vypadají jako trychtýřovité květní kalichy, avšak každá ze sedmi hlavních čaker má odlišný počet okvětních lístků (často jsou čakry znázorňovány jako květy lotosu)

3.       Nádí (rozvodné kanálky)


  • lze je přirovnat k žílám (slovo nádí pochází ze sánskrtu a znamená: roura, nádoba, žíla), protože stejně tak, jako ony rozvádí krev po celém těle do nejdůležitějších orgánů, tak i nádí rozvádí energii z a do sedmi základních energetických center = čaker
  • jejich podstatou je rozvod životní energie (= prány = chi) skrz celé tělo 
  • dle starých indických a tibetských textů jejich počet sahá na 72 000 nádí, další texty uvádí až 350 000 nádí
  • v Číně a Japonsku se pro ně používá pojmenování meridiány, z jejichž znalosti se vyvinula akupunktura

Pohled na čakry z boku (zdroj)
Z obrázku výše lze vidět, kde je sedm základních čaker je umístěno, a že všechny ústí do míst v páteři, kde se nachází sušumna (jeden z nejdůležitějších kanálů energie, která zde proudí od  základní čakry, až po sedmou čakru na temeni hlavy).

Každé ze sedmi čaker se budu podrobněji věnovat později, kdy bude speciálně pro každou čakru jeden článek. Budete se tak moci dozvědět jak si své čakry zharmonizovat, odblokovat, s jakými tělesnými orgány souvisí a jaký mají každá osobně význam.

K dosažení vnitřní celistvosti, tvořivosti, poznání, lásky a spokojenosti je zapotřebí mít všechny čakry otevřené a nezablokované tak, aby všechny harmonicky fungovaly a spolupracovaly (čakry se vzájemně ovlivňují - kmitají v otáčivých pohybech - pokud se tedy jedna čakra točí pravotočivě, pak čakra, která je jí nejblíže se točí levotočivě, zkrátka "na střídačku"). Většinou je funkčnost čaker u lidí  rozdílná - každá čakra je jinak rozvinutá, či otevřená, některá je zablokovaná..

,,Vědění o čakrách se ti může stát neocenitelným pomocníkem k sebepoznání, vést tě k získání všech pro tebe důležitých schopností a dopřát ti tím naplnění a radost v životě."
(zdroj: Základní kniha o čakrách, S. Sharamon a B. J. Baginski)

Sedm základních čaker

  • 1. čakra: Muladhara neboli čakra kořene, jinak nazývaná základní čakra
  • 2. čakra: Svadhistana neboli sakrální čakra, jinak nazývaná centrum kříže
  • 3. čakra: Manipura neboli čakra solar-plexu, jinak nazývaná čakra pupku, sleziny, zaludku či jater
  • 4. čakra: Anaháta neboli čakra srdce, jinak nazývaná srdeční centrum
  • 5. čakra: Višuddhi neboli krční čakra, jinak nazývaná komunikační centrum
  • 6. čakra: Adžňa neboli čakra čela, jinka nazývaná třetí oko, oko moudrosti, vnitřní oko či příkazová čakra
  • 7. čakra: Sahasrára neboli korunni čakra, jinak nazývána čakra temene hlavy či lotos s tisíci okvětními lístky


Jednotlivým čakrám se budu věnovat v následujících článcích, kde bude uveden základní popis, projevy správně fungující nebo zablokované čakry, dále odblokování, čištění a aktivování čaker. Následně, v souvisloti s tím, že čakry lze čistit a aktivovat prostřednictvím přírody, zvuků, barev, meditace, vůní, drahokamů, jógy, atd., uvedu právě tyto konkrétní aspekty související s jednotlivými čakrami včetně tělesných orgánů, na které mají čakry vliv.

Pro lepší a úplnější porozumění doporučuji přečíst knihu věnující se plně tématice čaker - Základní kniha o čakrách od Shalila Sharamon a Bodo J. Baginski (je dostupná i v PDF), ze které jsem také čerpala.



Žádné komentáře:

Okomentovat